Providence House | Oakland, CA

Needed Renovation Provides Sustainable Opportunities

description

The Providence House project combines the replacement of decaying fiber lap siding with updates to common areas and a new water efficient landscape for this supportive housing community adjacent to downtown Oakland. The main facade faces south, and the new envelope is designed to moderate interior temperatures and reduce energy usage. The landscape design replaces existing ornamental species with xeriscaping and low-water plant species, while retaining existing redwoods and a vegetable garden used by residents.

vision

Use the opportunity of a long needed renovation to integrate current sustainability principles and reduce client operating costs.

 

DESIGN FEATURES

  • Simplified exterior cladding
  • Functional sunshades designed as architectural ornament
  • Renovated resident lobby and mailboxes
  • More efficient common area and exterior lighting

GREENĀ FEATURES

  • New fiber cement exterior cladding with aluminum sun shading
  • Increased exterior insulation
  • High efficiency LED lighting
  • Drought Tolerant / Xeriscaped landscaping

PROJECT INFORMATION

  • Client: Providence Supportive Housing
  • Building size/acres: 22,255 sq.ft./ 0.5 acre
  • Density: 41 units

Scroll Up